fbpx

Ai nevoie de un electrician pentru tablou electric? Aici găsești experții de care ai nevoie.

Pe Utilmond te conectezi cu electricieni de încredere și alegi cea mai bună ofertă pentru solicitarea ta. Simplu și rapid! 

Cum funcționează Utilmond?

Cere și vei primi oferte! Atât de simplu este pe Utilmond.

Spui ce anume cauți

Adaugi o solicitare în care detaliezi ceea ce cauți.

Primești oferte

Profesioniștii înscriși pe platformă îți trimit ofertele lor.

Alegi oferta care îți place

Decizia finală îți aparține.

În plus, suntem alături de tine la fiecare pas. Îți trimitem notificări pe e-mail și platformă să te ținem la curent cu noutățile.

Orice instalație electrică include un tablou sau panou electric. Acesta este format din mai multe componente și este configurat ținând cont de complexitatea instalației electrice. Pentru funcționarea în condiții de siguranță, un tablou electric trebuie instalat, modificat sau reparat numai de către un electrician autorizat.

Care este rolul unui tablou electric?

Tabloul electric este un dispozitiv prin intermediul căruia energia electrică de la rețeaua electrică locală este distribuită în circuitele electrice din locuințele noastre. În interiorul acestuia se află siguranțele tuturor circuitelor existente în locuință, de aceea mai este cunoscut și ca tablou de siguranțe electrice sau tablou electric general.  

În cazul unui scurtcircuit sau a unei suprasarcini, cablurile și conductoarele existente sunt protejate de siguranțele din tabloul electric care decuplează instant alimentarea acestora cu energie. Tabloul electric are obligatoriu o siguranță generală și diverse tipuri de siguranțe automate și diferențiale. Totodată, este posibilă și montarea unui transformator de sonerie în tabloul electric, dar și a unui optimizator de consum, diferențial de sensibilitate medie, și altele.

Panoul electric permite acces instant la oprirea cu alimentare electrică a casei atunci când se dorește schimbarea unei prize, a unui întrerupător, sau pur și simplu a unui bec. 

Bine de știut!

Panoul electric este format dintr-o cutie. Din motive de siguranță, cutia pentru tabloul electric este realizată dintr-un material rezistent - plastic, metal, sau oțel.

De ce este necesară înlocuirea tabloului electric vechi?

Schimbarea tabloului electric vechi este recomandată pentru siguranța ta și a locuinței tale. Apartamentele sau casele construite recent sunt dotate cu tablouri destinate nevoilor actuale, însă locuințele vechi au tablouri electrice vechi care nu mai sunt corespunzătoare acestor nevoi. Care este diferența dintre un tblou electric vechi și unul nou? 

Care este diferența dintre un tablou electric vechi și unul nou?

Tablou electric vechi

  • design: un tablou electric învechi este de obicei inestetic, ceea ce poate fi în discordanță cu aspectul unei locuințe proaspăt renovate.
  • cerințe de consum electric: acoperă un consum electric redus (aprox. 60 de amperi). În acest caz, aparatele electrice și electrocasnice se pot arde destul de ușor;
  • circuite electrice noi: este dificil de adăugat alte circuite electrice;
  • tipul siguranțelor electrice: este dotat cu siguranțe electrice fuzibile. În cazul unui circuit electric defect, patronul pentru siguranța fuzibilă se topește și aceasta trebuie înlocuită manual. Un alt inconvenient este că siguranțele electrice fuzibile devin tot mai greu de găsit pe piață;  
  • grad de siguranță: conexiunile electrice se degradează și dacă există un număr crescut de consumatori, se pot declanșa oricând scurtcircuite sau suprasarcini care pot provoca incendii;
  • design: un tablou electric învechi este de obicei inestetic, ceea ce poate fi în discordanță cu aspectul unei locuințe proaspăt renovate.

Tablou electric nou

  • cerințe de consum electric: acoperă un consum electric crescut (200 de amperi) ceea ce permite un flux constant de energie electrică;  
  • circuite electrice noi: permite adăugarea mai multor circuite electrice; 
  • tipul siguranțelor electrice: este dotat cu siguranțe automate. Atunci când există un circuit electric defect, nicio componentă a siguranței nu trebuie înlocuită. Siguranțele automate au nevoie doar de declanșare manuală. Se pot folosi și siguranțe automate diferențiale. Tablourile electrice echipate cu diferențiale oferă protecție împotriva incendiilor și electrocutării. Sunt considerate o măsură suplimentare de protecție.
  • grad de siguranță: conexiunile electrice sunt noi și sunt calculate în așa fel încât să facă față cu succes numărului crescut de consumatori. În acest fel, riscul declanșării unui scurtcircuit sau suprasarcini este redus.
  • design: există pe piață diverse modele de tablouri estetice. Poți alege materialul, culoarea, tipul de montare etc. 

Prețuri servicii tablouri electrice

Manoperă tablouri electricePrețuri manoperă tablouri electrice
Verificare tablou electric monofazat700 - 200 lei
Verificare tablou electric trifazat200 - 350 lei
Demontare tablou electric vechi50 - 90 lei
Montare tablou electric 2-4 siguranțe110 - 160 lei
Montare tablou electric 6-8 siguranțe160 - 220 lei
Montare tablou electric 8-12 siguranțe200 - 420 lei
Montare tablou electric 16-18 siguranțe450 - 580 lei
Montare tablou electric 24-36 siguranțe580 - 700 lei
Înlocuire tablou electric60 - 200 lei
Montare sonerie tablou electric15 - 35 lei
Demontare sonerie tablou electric15 - 30 lei

Ce este schema tabloului electric?

Schema tabloului electric este reprezentată de un desen simplificat prin care sunt redate toate aparatele electrice ale unei locuințe în baza cărora s-a realizat atât circuitul electric cât și legăturile electrice ale aparatelor. 

Schema permite deslușirea modului de funcționare a instalației electrice și permite echiparea electrică a casei. Totodată, conține toate tipurile de siguranță necesare pentru asigurarea protecției locuinței.  

Schema unui tablou electric pentru apartament este ușor diferită față de cea a unei case. Motivul principal este faptul că într-o casă pot exista mai mulți consumatori decât într-un apartament. 

Câte tipuri de scheme există?

Există 3 tipuri de scheme de principiu ale tablourilor de distribuție: 

  • schemă concentrată: desenul include schemele electrice întocmite de furnizor pentru toate aparatele electrice utilizate și legăturile dintre bornele aparatelor. Acest tip de schemă este destul de greu de citit;
  • schemă desfășurată: desenul redă aparatele electrice descompuse pe elemente, în care circuitele au un număr de ordine. În ceea ce privește circuitele de execuție sau comandă, se simbolizează contactele în cauză și se specifică numărul circuitului în care sunt folosite. Schema aceasta este foarte complexă, putându-se nota modul de funcționare al fiecărui circuit sau grup de circuite, daca este cazul.  
  • schemă monofilară (simplificată): include elementele și legăturile circuitelor primare, cele secundare fiind notate doar prin simbolurile specifice, fără a se reprezenta legăturile existente între acestea. Această schemă este cel mai des folosită atunci când se dorește realizarea unei scheme a panoului de distribuție. 

Cauți soluții? Le găsești pe Utilmond!

Indiferent de ceea ce vrei să rezolvi, pe Utilmond primești cele mai bune oferte pentru nevoile tale.
Adaugă o solicitare

Descarcă aplicația Utilmond

Pui solicitări, primești oferte și alegi cele mai bune soluții pentru nevoile tale de zi cu zi.
file-addthumbs-uplayers
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram